Maak Samen de Stad

“Maak Samen de Stad” is een samenwerkingsproject met verschillende scholen (PO, VO en SO) en vakoverstijgend over het geluk in de stad. Het eindresultaat is gepresenteerd tijdens de dag over Onderwijsinnovatie050 in Het Kasteel tijdens Let’s Gro.

Leerlingen van 10 verschillende scholen en 20 klassen hebben nagedacht over wat zij belangrijk vinden in de toekomst in de stad. Hun ideeën hebben de leerlingen ieder voor zich uitgewerkt in een tekening die vervolgens werd uitgesneden met één van de lasersnijders van de e-L@bs van het Openbaar Onderwijs Groningen. De uitgesneden kartonnen “huisjes” zijn op een een stuk van een enorme puzzel van Groningen geplakt. Iedere klas één puzzelstuk. Korte beschrijvingen van de tekeningen zijn verzameld en gecategoriseerd door het team van de Indeeënjagers.

Dit resulteerde in een grote 3D-mindmap waar heel erg veel informatie uit te halen is en uren over gefantaseerd kan worden. Hoe kijken kinderen naar gelukkig wonen? Waar worden zij gelukkig van? De ideeën zijn breed, origineel, soms traditioneel en ook verassend. De beelden zeggen meer dan tekst.

Deze opzet van een vakoverstijgend project biedt erg veel mogelijkheden om op veel niveau’s en in verschillende lagen met een onderwerp aan de slag te gaan. Ondersteund door Digitale Geletterdheid en Maker Education. Het project Maak Samen de Stad krijgt een vervolg. Komende jaren willen wij meer onderwijsvragen en presentatietechnieken toevoegen.

Dank aan Gemeente Groningen, provincie Drenthe, alle meewerkende scholen, de docenten die geassisteerd hebben in de e-L@bs, de Ideeënjagers en Van Wijnen.

Maak Samen de Stad